субота, 30 червня 2007 р.

95. Лизень

Почистивши свіжий лизень, одварюють його у воді з коріннями і пучечком зілля, поки не зробиться мяким. Ростопивши на вогні 2 грудочки цукру, змочених водою, змішують з ложкою борошна, підсмаженого з ложкою масла, розводють наваром з лизня, додають 0,5 скл. вина, оцту і цитринової цедри. Процідивши, додають потроху перемитої родзинки. Поклавши у цю підлеву лизень порізаний, дають закипить і подають.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

94. Лизень солоний до хріну

Обчищений од плівок лизень сильно натирають сіл'ю, змішаною з салітрою і гвоздикою. Подержавши під гнітом день 10 у льоху, ввесь час його перевертаючи і поливаючи соком, що з нього збігає, обмивають його у воді і варють на протязі 4 годин, поки не буде мяким. Тоді, здерши шкурку, ріжуть його і подають або до хріну поструганого або до хріну зробленого так: натерти, посмажить хрін з маслом, додать туди борошна, розвести юшкою, покласти сметани, соли і нагріть, щоб закипіло.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.