субота, 30 червня 2007 р.

99. Буженина

Узявши свинячий окіст (шинка), нашпиґовати його цибулею та часником, натерти сіл'ю та перцем; поклавши у кадовб, налить його сирівцем, додать простої мяти, оцту 1/4 кварти, дать вимокти добу, вийнять, покласти у великий рондель, накидать лаврового листя і смажити, закривши рондель щільно, щоб упріла і сік під нею зробився червоним. Подавать холодною.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

98. Пашкети в кахлях

Не маючи пашкетних форм, українські заможні селяне готують цю страву в кахлях. Замісюють пшенишне тісто на маслі і молоці. Викладають цим тістом кахлю всередині, намастивши її раніш. Тоді кладуть гусячі нирки, печінку, мясо, заливають потовченою печінкою, закривають кінцями того самого тіста і ставляють у піч пектись.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.