субота, 30 червня 2007 р.

137. Заєць

Здерши шкурку, вимочить його добре, щоб не було крови, покласти на ніч в оцет, зварений напів з водою, додать коріннів, цибулі, перцю, лаврового листя. На другий день покласти на ніч в холодну воду, вийнять, здерти пліву, посолить, нашпиговати салом і поставить в духовку смажить, поливаючи потроху сметаною. Скоро буде готовий, вийнять, порізать. Покласти на сковороду, де заєць смажився, ложку борошна, ложку юшки, 1/2 скл. сметани, виварить сік. Як сметана пожовтіє, процідить, облить зайця і подать окремо. Подають зайця до тушкованої синьої капусти або до підлеви з червоного буряка.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

136. Индик з підлевою

Засмажить индика. Під ним буде сік, покласти до його цибулі, щоб вона підсмажилась. Окремо підсмажить борошна з маслом, розвести це индичим соком, додать сметани та оцту до смаку. Облить индика і поставить у піч, щоб набравсь; подавать у соку.


З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.