неділя, 1 липня 2007 р.

502. а) Печериці

З білих, свіжих, молодих печериць обережненько зчистить ножиком шкурку і корінець. На 1 ф. печериць вичавить сік з 1 цитрини, улить 3 ложки води, щіпку соли. У ринку влить 1 скл. води, покласти приготовані печериці, поварить на силь­ному вогні хвилин З—5, не більше. Скоро прохолонуть, на­кладать у слоїки не повно, налить тим соком, що в ньому ва­рились, завязать пузирем і, обгорнувши сіном, поставить в котел чи рондель, налить холодною водою і варить од тієї хвилини, як закипить, годину. Виймать з котла тоді, як слоїк буде зовсім холодним. Держать в холодній, але сухій хаті. Взімку вживать, як свіжі.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.



_______________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.

501. Цвітли (консервовані буряки з хріном)

Спекти червоних буряків, почистить, порізать на тонень­кі кружалки, зложить у слоїк, пересипаючи тертим хріном, залить перевареним холодним оцтом. Инакше роблють так: одварюють червоних буряків, ріжуть тоненько на кружалки, перемішують з тертим хріном і заливають в слоїку буряковим квасом.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.


_______________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.