неділя, 1 липня 2007 р.

526. Огірки літні

Для споживання влітку огірків солють небагато, най­краще в поливяній ринці або в скляному слоїку. Щоб мер­щій всолилися, одрізують обидва кінчика. Перекладають укропом, листям смородиновим і вишневим. Заливають не міцним росолом з сирової води. Накривши не щільно, держуть на холоді. Брать огірки ложкою, а не руками. Через два дні можно їсти.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.


_______________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.

525. в). Огірки ніжинські

Насікти жовтих і взагалі великих огірків і покласти їх товстим шаром на дно кадовба. На цей шар покласти, самих найкращих, вибраних огірків. Потім, обсипавши потовченою сіллю, покласти зверху листя смородини (не шпоришок) і острогону, а хто любить, то й часнику. На це — знов шар сі­чених огірків і так далі, доки не сповниться увесь кадовб. Води не лить — її замінить огірковий сік. Останній шар му­сить буть з січених огірків. Затуливши кружками і нагні­тивши, поставить у льох. Щоб не було на огірках цвілі, бе­руть 7 золотників чорної гірчиці і, завязавши в торбинку, кладуть у розсіл.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.



_______________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.