понеділок, 2 липня 2007 р.

878. Плетуни

3 скл. теплого молока, соли трохи, 3/4 скл. дріжчів, поло­вину призначеного (2,5 ф.) борошна - розмішать, щоб не було грудок. Дать зійти в теплому місці. Коли на тісті пороблються шпарини, додать 10 жовтків ростертих з 3/4 скл. цукру, покласти шуму з 10 білків і місить тісто, підсипаючи борош­на стільки, щоб було не дуже густо. Улить 11/8 скл. ростопленого масла, цитринової цедри і місить, аж поки тісто не візь­меться пухирями і не буде одлипать од рук. Дать зійти і роскачувать на палічки, що посередині товщі, а з краю вужчі. Вироблять з їх калачики, ложить на бляху, помазать маслом. Дать зійти, помазать крашанкою, посипать цінамоном, родзин­кою коринською і миґдалем. Ставить у піч на 3/4 години.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

877. Макаґиґи

Спекти корж з житнього борошна на воді, щоб був румяний; потовкти на борошно й просіять; насипать у кухоль 2,25 ф. меду, 1/2 ф. шинкованого миґдалю, склянку борошна, що з коржа, намазать на оплатки й смажить на малому вог­ню. Зверху так само накрить оплатками, а на другий день порізать на шматки. Замість миґдалю можна насипать яких завгодно горіхів, додавши цінамону, гвоздики, то-що.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.