четвер, 17 січня 2013 р.

1.491. Фарші з ягід або яблук

Зі свіжих вишень, слив та абрикосів видаляють кісточки , з яблук - насіннєві гнізда. Яблука шаткують або нарізують скибочками. Полуниці та чорну смородину перебирають, видаляють із них плодоніжки й промивають.
Підготовлену плодову м'якоть  посипають цукром та прогрівають до температури 30-40°С. Потім поступово, безперервно помішуючи, всипають манні крупи та прогрівають фарш протягом 20-30 хвилин при температурі  90-95°С.
Перед використанням фарш охолоджують.
Під час використання заморожених фруктів із них після розморожування видаляють кісточки. Кількість  заморожених фруктів для фаршу зменшують, а манних крупів збільшують на 5%.


Брутто, грам
Нетто, грам
Вишні
956
810
або сливи
900
810
або абрикоси
940
810
Цукор
190
190
Крупи манні
70
70
Вихід
-
1000



Полуниці
885
750
Цукор
230
230
Крупи манні
90
90
Вихід
-
1000



Чорна смородина
765
750
Цукор
265
265
Крупи манні
55
55
Вихід
-
1000



Яблука свіжі
958
840
Цукор
175
175
Крупи манні
70
70
Вихід
-
1000

Тісто для вареників
Рецепти вареників
Перелік страв української кухні

1.447. Вареники з фаршем з яблук або абрикосів

Тісто розкочують у вигляді валиків, які нарізують невеликими шматочками масою 10-11 грамів і розкочують на кружальця. На підготовлені кружальця тіста кладуть фарш масою 10-12 грамів і защіпують, надаючи форми півмісяця.
Вареники опускають у киплячу підсолену воду й варять при слабкому кипінні 5-7 хвилин.
Подають вареники зі сметаною  або зі сметаною  та цукром.

На 230 грамів вареників:
тісто для вареників №1.432 - 82(82)г., фарш з яблук або абрикосів зі свіжим сиром №1.490 - 103 г..
Маса напівфабрикату - 185 грамів. маса готових вареників - 200 грамів.
Сметана - 30 грамів або сметана - 20 г. та цукор - 10 г..
Довідка: В дужках вказана вага продуктів, які додаються до страви після очищення та/або кулінарної обробки.
Тісто для вареників
Рецепти вареників
Перелік страв української кухні