неділя, 1 липня 2007 р.

150. Поросята задимлені до хріну

3-х або 4-х місячних поросят, добре вительбушених, розрізають удовж надвоє, голову одрізують зовсім, а ребра і хребет виймають. На 1 ф. соли беруть 1/2 лота салітри і ще теплими натирають їх. Скоро прохолонуть, складають їх у бочку, пересипаючи потроху сіллю, лавровим листям, розмайрином і пахучим перцем і, нагнітивши, ставляють на холод днів на 10. Після цього обидві половинки складають до купи і кладуть поросят під гніт. Скоро сік збіжить, обтирають їх, обсушують на свіжому повітрі в холодку кілька годин і, загорнувши в папір так, щоб міг проходить на їх дим, задимлюють на протязі днів 6 або 8. Подають звареними до хріну.


З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

149. Порося з начинкою

Вимочивши на протязі години в воді почищене порося, обтерши і викинувши по змозі через розріз в животі всі кістки, крім головних, начиняють його гречаною кашою з посіченими крутими крашанками і цибулею, з вершками, маслом, сіл'ю і хвехвером (перцем) або ж одвареним у юшці рижом, змішаним з посіченими нирками, салом, телятиною, з сіл'ю і перцем. Зашивши і обвязавши порося, варють його 1,5 години на лехкому вогні або смажуть.


З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.