- Гриби — цінний продукт харчування
- Приготування грибних страв
- Способи зберігання грибів
- Страви з білих грибів та маслюків
- Березовик, підберезовик, бабка темна
- Білий гриб, боровик
- Болет паразитний
- Боровик жовтий
- Боровик жовто-коричневий синіючий
- Боровик королівський
- Маслюк звичайний
- Маслюк зернистий
- Маслюк модриновий
- Маслюк слизький, маслюк модриновий синіючий
- Моховик зелений, решітка
- Моховик різнобарвний
- Моховик тріщинуватий
- Осиковик, підосиковик, бабка червона
- Польський гриб
Борщ, юшка, смаженина. Страви й напитки. Вареники, галушки та пампушки. Хліб, тісто, пиріжки. Повидла та варення. Сало та горілка.
пʼятниця, 20 липня 2007 р.
Гриби (Mushrooms)
Березовик, підберезовик, бабка темна - Leccinum scabrum (Bull. ex Fr.) S. F. Gray. Syn: Boletus scaber Bull. ex Fr.; Krombholzia scabra (Bull. ex Fr.)
Шапинка (3)5—12(15—20) см у діаметрі, сірувато-коричнювата, рудувато-оливкувато-коричнева, іноді темно-коричнева (колір шапинки дуже мінливий, різних відтінків), гола, зрідка тонкоповстиста, суха. Шкірка не знімається. Пори білуваті, згодом сіруваті, оливкувато-сірі, дрібні, округлі. Спори (8)11—21 X 4—7(8) µ. Ніжка 4—15(20) Х 0,5—3 см, щільна, білувата, темно-волокнисто-луската. М'якуш білий, при розрізуванні на повітрі не змінюється або трохи рожевіє; з приємним запахом і смаком. Добрий їстівний гриб.
Переважно у березових та мішаних (з березою) лісах. Травень — жовтень.
Перелік страв української кухні
Страви з грибів
Переважно у березових та мішаних (з березою) лісах. Травень — жовтень.
М. Я. Зерова
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970
Перелік страв української кухні
Страви з грибів
Підписатися на:
Дописи (Atom)