понеділок, 2 липня 2007 р.

852. Медяники житні

На 1 ф. доброго житнього борошна, як найкраще просі­яного, усипать повну ложку прянощів: цінамону, курдамону, білого інберу, гвоздики. Спарить 2 скл. меду. Скоро він поч­не жовкнути, налить у борошно і мішать, поки тісто не побіліє, додать чарку спирту і знов мішать, щоб не було грудок. Ви­нести на холод і держать, як найдовше. Роскачать, підсипаю­чи картопляного борошна, вирізувать медяники, покласти на бляху, намащену прованською олією. Посадовить у піч і під­сушить.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

851. Медяники ольшаницькі

Роспустить 1,25 ф. меду, 1 ф. пшеничного борошна, 1/2 ф. свіжого масла, 2 крашанки, 20 гвоздик і трохи цінамону (кориці), перцю гіркого і пахучого по 5 штук, 1 чайну ложку соди. Все це вкупі добре ростерти в макотрі. Пекти 3/4 го­дини.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.