вівторок, 3 липня 2007 р.

896. Мазурки цитринові

Почистивши 4 цитрини, тонко покришить, повикидать кісточки, всипать 1/2 ф. цукру і залишить так на 2 години. За­місивши тісто з 1/2 ф. борошна, 1/4 ф. цукру, 1/4 ф. масла, 1 жовт­ка і трохи рому, роскачать тонко і спекти в духовці. Потовк­ти в ступці 1 ф. миґдалю з 1,5 ф. цукру, переложить в рондель, улить сік з приготованих раніш цитрин і 3 ложки во­ди, варить на лехкому вогні, увесь час мішаючи доки не буде суцільна маса. На порізані з коржа мазурки накладають цит­рини, намащують зверху миґдалевою масою і злегка прикида­ють збитими білками з цукром. Ставляють у піч, підклавши цеглину під бляху, аби тільки зверху загнітилось.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

895. Мазурки чернігівські

З скл. жовтків, 3 скл. вершків, 1 скл. густих дріжчів, 1,5 скл. цукру, 4 лоти товченого гіркого миґдалю, стільки бо­рошна, щоб тісто було мяке, але не рідке, вимісить, улить 1 скл. масла, вимісить ще і, скоро зійде, ростягти, на блясі, помастить крашанкою, посипать миґдалем з цукром і родзин­кою і поштрикать виделкою. Пекти в духовці.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.