вівторок, 3 липня 2007 р.

902. Мазурки померанцеві

Замісивши тісто з 1 ф. борошна, 3/4 ф. масла, 2 краша­нок, 1/2 ф. цукру і чарки рому, тоненько роскачать і спекти в негарячій духовці. Протерти на тертушці, викинувши кісточки укупі з шкоринкою і соком, 1 цитрину і 5 померанців. По­клавши 2 ф. цукру, ростерти качалкою. Коли кисло — додать ще цукру. Переложивши в рондель, варить, вимішуючи лож­кою, доки не буде густе. Гарячий корж помастить цією ма­сою. У піч ставлять не треба.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

901. Мазурки з сиром

Замісить тісто з 1 ф. борошна, 1/2 ф. масла, 1/4 ф. цукру, 2 жовтків і чарочки рому. Тоді 2,5 ф. сиру, не зовсім свіжого і добре отдушеного, але не сухого, протерти на сито і ростерти в макотрі качалкою, додаючи по одному од 40 до 50 жовтків. Влить 1/2 ф. доброго ростопленого масла, усипать 2,5 ф. цукрової пудри, пів стовпчика просіяної ванілі. Терти все вкупі 1/2 години, а тоді протерти на негусте сито. Вило­живши бляху промащеним папером, ростягти на ньому тісто так, щоб покривало вінця бляхи, наложить сиру і поставить у духовку сливе(майже) на годину. Скоро вийметься з печі, обсипать цукром з ваніл'ю.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.