вівторок, 3 липня 2007 р.

892. Мазурки хлібні

3/4 ф. миґдалю з 1 ф. цукру потовкти в ступці, перележить у макотру і ростерти, додаючи по одному 16 жовтків, потім усипать 4 ложки просіяних сухарів з житнього хліба, гвоздики, цинамону, добре ростерти, вимішать з шумом з 16 білків і влить у папірові форми, що роблються з промащеного папе­ру. Пекти в печі з легким духом.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

891. Соложеник вишневий

Добре ростерти 1/2 ф. несолоного масла, покласти 1/2 ф. цукру, 2 жовтки, 8 крашанок, 1/2 ф. дрібно посіченого миґдалю. Мішать все це 1/2 години, щоб не було грудок, потім додать дрібно посіченої цедри з однієї цитрини, ложечку цінамону, 1/2 ф. потовчених і просіяних сухарів або ½ ф. франзолі, на­моченої в молоці і вичавленої і 1 скл. (або більше) вишень (варення) без соку. Розмішать все це, намастить і обсухарить форму, перекласти у неї і поставить у піч.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.