середа, 4 липня 2007 р.

972. Цукерки київські

Варють звичайне густе варення (з суниць, малини, шпоришок, аґрусу, байбарису, вишень, слив, морелів, бросквині (персиків) — з цих останніх виймають кісточки і замісць їх кладуть со­лодкий мигдаль — з груш, розрізаних яблук), беручи на 1 ф. Ягід 1/2 ф. цукру. Вийнявши ягоди деревяною шпилькою, кла­сти їх на решето, а під решето поставить макотру а окропом і, скоро він почне холонуть, підливать свіжого. Робить це доки не збіжить ввесь соковик (сироп). Не торкаючи ягід руками, пересипать їх на таріль одним шаром, дать злегенька обсох­нуть, обсипать цукром, накрить решетом чи ситом, зверху папером і поставить у суху комору чи в хаті на шахву на добу. Тоді перегорнуть їх трісочкою, обсипать цукром і знов поставить. Робить це, доки не підсохнуть ягоди зовсім добре і не будуть гаразд обсипані цукром. Після цього пересипать в коробки.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.

Немає коментарів: