Варють звичайне густе варення (з суниць, малини, шпоришок, аґрусу, байбарису, вишень, слив, морелів, бросквині (персиків) — з цих останніх виймають кісточки і замісць їх кладуть солодкий мигдаль — з груш, розрізаних яблук), беручи на 1 ф. Ягід 1/2 ф. цукру. Вийнявши ягоди деревяною шпилькою, класти їх на решето, а під решето поставить макотру а окропом і, скоро він почне холонуть, підливать свіжого. Робить це доки не збіжить ввесь соковик (сироп). Не торкаючи ягід руками, пересипать їх на таріль одним шаром, дать злегенька обсохнуть, обсипать цукром, накрить решетом чи ситом, зверху папером і поставить у суху комору чи в хаті на шахву на добу. Тоді перегорнуть їх трісочкою, обсипать цукром і знов поставить. Робить це, доки не підсохнуть ягоди зовсім добре і не будуть гаразд обсипані цукром. Після цього пересипать в коробки.
З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.
Немає коментарів:
Дописати коментар