вівторок, 10 липня 2007 р.

590. Холодець

З телячої ніжки зрізається шкурка й мясо, кістки роз­биваються і все вариться у воді, поки не зніметься шумови­на. Тоді її зливають, а решту полощуть в холодній воді. До­дають 3/4 ф. мяса і пів курки, 1,5 пляшки води і трошки соли. Все це варють 4—5 годин, тоді проціжують на густе ситко і становлять на лід. Вранці знімають шар жиру і підсмажу­ють до холодцю крашанку; нагрівають на невеликому вогню, ввесь час мішаючи; коли з'являються галушечки, то накри­вають і вихоложують, поки білок не сяде на дно. Тоді ще раз проціжують, наливають у форму і знов вихоложують. Добре підмішать, поки все ще гаряче, сік від смаженини, і пів зубочка часнику добре перетертого.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.


Немає коментарів: