вівторок, 3 липня 2007 р.

925. Груші

Коли брать маленькі, можно варити цілими; коли більші, різать надвоє, начетверо або й покришити. Чепурненько по­чистить; з того боку, де була квітка, вирізать цезориком (чепеликом) дірочку і обережно вийнять твердий осередок. Тоді покласти груші в воду з цитриновий соком і варить, доки можно лехко проштрикнути грушу гострою трісочкою. Вий­нявши на решето, зварить соковик, беручи на 4 ф. цукру — 4 скл. води з під груш. Скоро соковик закипів і шум з його зібрали (збармували), покласти груші, трохи поварить, пере­лить у миску і покинуть до завтрього. На другий день пова­рить груші в соковику і знов покинуть на добу. Тоді уварить соковик, щоб був густим, і гарячим облить груші. Иноді до­водиться уварювать по кілька разів, бо груші пускають з себе багато соку.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.

Немає коментарів: