субота, 30 червня 2007 р.

77. Крученики волинські

Нарізавши тоненькі платівки мяса, посоливши, тушкують в маслі, поки не будуть готовими наполовину. Затушкувавши свіжої чи квашеної капусти, накладають її товстим шаром на мясні платівки і, покривши її скибками свіжого сала з усіх боків, укладають в посудину так, щоб крученики не торкались одно одного і смажуть, увесь час поливаючи юшкою або їхнім соком. Подавать, як сало загнітиться.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

76. Крученики тушковані

Обчистивши од жиру мясо, ріжуть його на тонкі неширокі скибки. Злегенька побивши, кладуть на кожну начинку з гречаної чи яшної каші, перемішаної з посіченими крутими крашанками, білими грибами і политої юшкою. Скрутивши потім мясо руркою і перенизавши ниткою, укладають в посудину, де мусить буть небагато ростопленого масла і, загнітивши, додають кілька зерен перцю і лаврового листя. Тоді заливають юшкою, тушкують у духовці під покришкою, поки не будуть готовими. Іхній власний сік проціжують, знежирють і гріють, щоб загус, після чого додають сметани і, коли треба, борошна, змішаного з ростопленим маслом. До цієї підлеви подають крученики.


З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.