субота, 30 червня 2007 р.

101. Буженина з пивом.

Вимить шматок свинини з заднього окосту, завязать в серветку, покласти в рондель з холодною водою і двома жменями свіжої пахучої сінної потерухи. Дать закипіти разів зо два, тоді вийнять свинину з серветки, покласти її в рондель, додать 5-10 зерен англійського і 5-10 зерен простого перцю, 2-3 лавр. листочки, всіх коріннів по одному, налить пляшку чорного пива, накрить і тушкувать доки не буде готовою. Подавать до якоїсь підлеви.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

100. Буженина шляхетська

Почистивши поросячий окіст, шпиґують його величенькими смужками свинячого сала, викачаними у потовчених прянощах. Поливши маслом, ставляють у гарячу духовку. Скоро загнітиться, навкруги буженини кладуть чищеної картоплі і, підливши трохи юшки, смажуть під покришкою, поливаючи власним соком буженину і перегортаючи картоплю, поки і те й друге не буде зовсім мяке, а сік не зробиться густою підлевою. Тоді, переложивши буженину на таріль і приправивши картоплею, подавать.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.