3-х або 4-х місячних поросят, добре вительбушених, розрізають удовж надвоє, голову одрізують зовсім, а ребра і хребет виймають. На 1 ф. соли беруть 1/2 лота салітри і ще теплими натирають їх. Скоро прохолонуть, складають їх у бочку, пересипаючи потроху сіллю, лавровим листям, розмайрином і пахучим перцем і, нагнітивши, ставляють на холод днів на 10. Після цього обидві половинки складають до купи і кладуть поросят під гніт. Скоро сік збіжить, обтирають їх, обсушують на свіжому повітрі в холодку кілька годин і, загорнувши в папір так, щоб міг проходить на їх дим, задимлюють на протязі днів 6 або 8. Подають звареними до хріну.
З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.