вівторок, 3 липня 2007 р.

886. Соложеник мигдалевий

1 ф. миґдалю нечищеного ростерти на тертушці, 17 жовтків добре ростерти з 1 ф. цукру, далі змішать з миґдалем, добре ростираючи. Збить на шум 17 білків і змішать все докупи. Викладать у намащену і обсипану сухарями форму.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

885. Соложеник з житнього хліба

30 жовтків, 1 ф. цукру, 3 ч. ложечки цінамону, штук 50 гвоздики, ростерти яко мога краще, потім всипать 3/4 скл. про­сіяного борошна з житнього черствого хліба, 1/3 скл. питльованого борошна. Все це мішать в один бік цілісіньку годину, далі додать 30 збитих на шум білків. Розлить в 2 папірові форми, намащені свіжим маслом і обсипані житніми сухарями. Поставить у піч, як після хліба. Як спечуться, то покласти один-на-один, намастивши нижній конфітурою (варенням). По­лити якоюсь поливою до смаку.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.