вівторок, 3 липня 2007 р.

890. Соложеник з маку

Намочить з вечора у воді 1 ф. маку, а коли треба швид­ко, то спарить його окропом, накрить, щоб постояв годину, перемить кілька разів, виложить на сито, вичавить, щоб був сухим, переложить у ринку, терти як найдовше, додаючи 30 жовтків. Всипать 1 ф. цукру, влить 3,75 скл. вершків, 15—20 товчених гірких миґдалин, 1 ф. картопляного борошна, розмі­шать, щоб не було грудок, покласти 18 збитих білків, розмі­шать обережно, перелить у намащену і обсипану сухарями форму і поставить у піч.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

889. Соложеник полтавський

Взять по склянці: борошна, жовтків, вершків, масла, цук­ру, цедри з 2-х цитрин і вимішать добре. Перед тим, як сма­жить, додать шуму з білків, що зостались. Спікши 4 чи 5 однакових млинців, один з їх намастить густою конфітурою (ва­ренням) чи повидлом, другий яблуками, одвареними в соковику (сиропі). Як їх всі зложено, зверху наложить конфітури і яблук і покрить шумом з 6 білків, до якого додать 1/4 ф. цук­рової пудри, поставить у духовці угорі на 10 хвилин, щоб шум загнітився. Скоро соложеник прохолоне, оздобить його яблуками, конфітурою (варенням), то-що.

З. Клиновецька

Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.