вівторок, 3 липня 2007 р.

910. Суниці (варення)

Перебрать пильно суниці, відділяючи кожну ягідку гол­кою. На варення вибірать тверденькі стиглі ягоди. На 1 скл. ягід — 1 скл. цукру. Варить спочатку цукор з водою, потім всипать ягоди, а далі робить вже так само як, і при вареві полуниці.

З. Клиновецька 
Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.

____________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.

909. Полуниці (варення)

На 1 ф. чищених полуниць брать 1,75 ф. цукру. Обси­павши полуниці половиною потрібної кількости цукру, поста­вить їх на лід до завтрього. Можно злегенька скропити спир­том. На другий день зварить соковик з решти цукру, додав­ши трошки води, коли ягоди пустили багато соку. Коли ж ягоди не соковиті, то додать води трохи більше. Скоро цукор закипить і шум зберуть, обережно переложить полуниці в мідницю і вилить увесь сік з цукром, що зостається на тарілі. Як буде закіпати, зараз забірати мідницю з вогню і знов ставить на вогонь, як покине кипіти. Бармувать (шум збірать) треба надзвичайно обережно. Скоро звариться, то яго­ди виймать по одній в чисту миску. Соковик уварить, щоб погустішав; для цього його треба поставить на сильний во­гонь. Гарячим соковиком облить ягоди. Соковик можно вва­жати готовим тоді, як краплі з ложки не крапають, а тяг­нуться. На другий день перекладать в невеличкі слоїки.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.

____________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.