На 1 ф. чищених полуниць брать 1,75 ф. цукру. Обсипавши полуниці половиною потрібної кількости цукру, поставить їх на лід до завтрього. Можно злегенька скропити спиртом. На другий день зварить соковик з решти цукру, додавши трошки води, коли ягоди пустили багато соку. Коли ж ягоди не соковиті, то додать води трохи більше. Скоро цукор закипить і шум зберуть, обережно переложить полуниці в мідницю і вилить увесь сік з цукром, що зостається на тарілі. Як буде закіпати, зараз забірати мідницю з вогню і знов ставить на вогонь, як покине кипіти. Бармувать (шум збірать) треба надзвичайно обережно. Скоро звариться, то ягоди виймать по одній в чисту миску. Соковик уварить, щоб погустішав; для цього його треба поставить на сильний вогонь. Гарячим соковиком облить ягоди. Соковик можно вважати готовим тоді, як краплі з ложки не крапають, а тягнуться. На другий день перекладать в невеличкі слоїки.
З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.
____________
Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.