вівторок, 3 липня 2007 р.

912. Смородина

На 2 ф. смородини беруть 4 ф. цукру і варють соковик з такою кількостю води, скільки цукор в себе вбере. У соко­вик кладуть смородину з кісточками і дають на сильному вогні закипіти 6 разів, безперестанно бармуючи (збіраючи шум) і зрідка розмішуючи. Пильнувать, щоб варення не перекипіло, не переварилось, бо инакше буде густим, а ягоди твердими. Прохолодивши варення — розливать по слоїках.

910. Малина

Взять не зовсім стиглої малини, обчистить і класти на таріль так, щоб ягода од ягоди лежала рівно. Потім покро­пити малину вином, обсипать пудрою і поставить на 2 годи­ни на лід. Тим часом варить соковик з 5 ф. цукру, наливши стільки води, скільки цукор вбере в себе. Дать соковику за­кипіть 2 рази, потім знявши з вогню, обережно усипать ма­лину, дать закипіть на легкому вогні 3 рази, бармуючи що­разу (збіраючи шум) і вибіраючи кісточки, що спливатимуть. По­тім того, знять варення і залишить на цілу добу. Тоді дать заки­піть ще 2 рази, прохолодить і, розливши по слоїках, завязать.