Беруть пахучу рожеву троянду в той час, коли кожен пуп'яшок от-от роспукається. Общипують всі пелюстки. Ті пелюски, що з плямками або з жовтенькими кінчиками, викидаються. На 1 ф. троянди беруть 2 ф. цукру. Всипавши пелюстки в чисте сито, ставлють його в окріп, далі в холодну воду, потім знов в окріп, а тоді обливають холодною водою. Переложивши в мідницю, варить 1/4 години, вийнять на решето, перелить холодною водою. На тому відварі (юшці), що варилась троянда, зварить соковик (сироп) і, скоро шум зберуть, вкинуть пелюстки і доварить, додаючи 1/8 лож. цитринової кислоти (квасу). Варить, доки не буде варення зовсім прозорим. Для паху додають 2—3 краплини трояндової олії.
З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.