Коли брать маленькі, можно варити цілими; коли більші, різать надвоє, начетверо або й покришити. Чепурненько почистить; з того боку, де була квітка, вирізать цезориком (чепеликом) дірочку і обережно вийнять твердий осередок. Тоді покласти груші в воду з цитриновий соком і варить, доки можно лехко проштрикнути грушу гострою трісочкою. Вийнявши на решето, зварить соковик, беручи на 4 ф. цукру — 4 скл. води з під груш. Скоро соковик закипів і шум з його зібрали (збармували), покласти груші, трохи поварить, перелить у миску і покинуть до завтрього. На другий день поварить груші в соковику і знов покинуть на добу. Тоді уварить соковик, щоб був густим, і гарячим облить груші. Иноді доводиться уварювать по кілька разів, бо груші пускають з себе багато соку.
З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.