Треба брать зовсім зелений і великий аґрус. Пообрізать ножицями хвостики. Насіння повиймать шпилькою. Кілька пригоршнів вишневого листя облить окропом (спарить) і накрить. Скоро вода позеленіє, злить її з листя, і в неї усипать увесь аґрус, накрить і покинуть годин на 5. Злить цю воду. Тим часом зварить соковик, рахуючи на 1 скл. чищених ягід — 1 скл. цукру, але води брать на 5 скл. цукру — 2-3 скл., бо аґрус сливе не дав соку. Гарячим соковиком облить аґрус, покрить і залишить до завтрього. На другий день злить соковик, дать закипіти, зшумувать (збармувать) і знов налить на ягоди. Покрить. На 3 день варить вкупі з ягодами, додавши ванілі, але обережно, щоб ягоди не розварились. Коли через день—два здасться варення рідким, злить соковик, уварить, щоб погустішав, а з ягодами дать закипіти раз.
З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.