пʼятницю, 20 липня 2007 р.

Моховик зелений, решітка — Boletus subtomentosus (L.) Fr. ( Xerocomus subtomentosus (L.) Quel.)

Шапинка 3—10 см у діаметрі, сірувато- або оливкувато-жовтувато-коричнювата, бурувата, суха, матова, тонкоповстиста, з віком майже гола, іноді тріщинувата в центрі. Шкірка не зні­мається. Пори жовті, з віком зеленувато-жовті або коричнюваті, кутасті, з нерівними краями, від дотику у вологу погоду трохи синіють. Спори жовтуваті, 12—14 Х 5—5,5 µ. Ніжка 5—10(12) Х 1—2(3) см, щільна, жовта, іржаво-коричнювата, гола або зер­нисто-волокниста, іноді з невиразною темною сіточкою. М'якуш у шапинці білий, білуватий, у ніжці жовтуватий, під шкіркою червонуватий, при розрізанні на повітрі не змінюється або іноді на короткий час трохи синіє, з приємним смаком і запахом. Їстівний гриб.

У хвойних і листяних лісах. Липень — листопад.

М. Я. Зерова
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970

Маслюк модриновий - Suillus grevillei (Boletus elegans Fr. (Ixocomus elegans (Schum.) Sing.))

Шапинка 4—10(15) см у діаметрі, жовто- або оранжево-коричнева, клейка. Шкірка знімається. Пори жовтуваті, сірува­то- або оливково-жовті, дрібні, від дотику рожевіють, потім коричневіють. Спори жовтуваті, 7—10 Х 3—4 µ. Ніжка щільна, з кільцем, 4—10(12) X 1—2(3) см, до кільця жовта, нижче — ко­ричнювата. Кільце біле, жовтувате, швидко зникає. М'якуш жов­тий, при розрізанні на повітрі в шапинці злегка рожевіє, у ніжці трохи зеленіє. Смак і запах добрі. Їстівний гриб.

У модринових насадженнях. Липень — жовтень.


М. Я. Зерова
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970

Перелік страв української кухні
Страви з грибів