неділя, 1 липня 2007 р.

165. Кров'янка з гречаною кашою

У великій, поливяній макотрі вимішать 4 кухлі гречаної каші з 1 кухлем свинячої, зараз протертої на сито, крови, потім додать кухоль гарячаго свинячого сала і розмішать все. Глядіти, щоб не буле рідке. Посолить, насипать перцю до смаку. Ще раз вимішать і швидко ще теплою начинкою набити кишки. Тоді вирівнять ковбаси рукою, покласти в рондель з холодною водою і варити на великому вогню 3—4 години, весь час перевертаючи, щоб добре уварились. Кришкою не накривать, щоб кишки не полускались. Як зварються — винести на холод.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

164. Ковбаса печінкова

Варють свинячу печінку з салом. Зваривши, товчуть у ковганці, протирають на решето, ще кришуть сала і кладуть туди з перцем і сіл'ю, крашанки до смаку. Всім цим начиняють кишку, варють. Перед тим, як подають — смажуть.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.