субота, 30 червня 2007 р.

109. Мозок

Телячий мозок увільнить од шкурки, покласти в холодну воду. Зготувавши окріп, покласти соли, 1 ложку оцту, вкинуть мозок, поставить на вогонь, скоро закипить, вкинуть на друшляк, дать обсохти, розрізать вдовш, надвоє, вмочить у крашанку, обсипать дрібно просіяними сухарями. Покласти на ростоплене масло в посудину, обсмажить з обох боків, покласти на таріль, облить маслом. Подасться до зеленого горошку або тертої картоплі.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

108. Нирки

Добре вимить телячі нирки. Покласти в ринку чи рондель 1 ложку масла, дрібно посічену цибулю і просмажити щоб зробилась жовтою. Здерти з нирків верхню шкурку, порізать на тоненькі скибки, покласти в ринку, де цибуля, поставить тушкувать на плиту. 1 ложку масла змішать з 1,5 лож. борошна, розвести юшкою (од 1 скл. до 1,25 скл.), додать соли, залить нирки, виложить на глибокий таріль.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.