субота, 30 червня 2007 р.

119. Баранина з кашою

Передню частину молодої баранини увільнить од кісток, посолить, начинить гречаною кашою, згорнуть руркою, завязать. Покласти 2 ложки масла, порізать цибулину, покласти баранину, закрить намащеним папером, поставити в духовку часто поливаючи, сік процідить, облить, подать. Каша готується так: перетерти з крашанкою 1 ф. гречаної крупи, поставить на плиту, щоб закипіла, потім поставить в духовку в инший рондель з окропом, щоб вода кипіла. Вийнявши перемішать з підсмаженою цибулею, дрібно посіченою, начинить баранину, зашить. Каша вариться біля 4-х годин.


З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

118. Ґляґи

Беруть з барана ґляґи (хляки), обчищають, вимивають добре водою. Як зварються, кидають у холодну воду. Тим часом кладуть у рондель масла, питльованого борошна і підсмажують, далі розводють мясною юшкою, ставлють кипіти. Далі виймають з холодної води ґляґи, кришуть, як локшину і кладуть у підлеву. Додають ще перцю, масла і, як хто любить, зеленої петрушки. Все це з підлевою гріють поки закипить. Перед тим, як подавать на стіл, треба поставить на пів години у піч, присипавши хлібними сухарями.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.