субота, 30 червня 2007 р.

123. Полотки на швидку руку

Вирізать груднину з гусей, що ще не прохололи після того, як їх зарізано і покласти в окріп і гріти її в ньому на вогні не більш 5 хвилин. Вийнявши з води, дать полоткам прохолонути настільки, щоб не попекти рук і натирать сіл'ю, перемішаною з салітрою, безпереривно 1/2 години і силкуваться, щоб сіль добре втерлась у полотки. Після цього, загорнувши папіром або обсипавши висівками, повісить їх на теплий дим. Через 24 години полотки готові.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

122. Полотки з дичини

Вирізують з диких качок груднину, солють у барильцях, взявши на 2 ф. соли 1 ф. салітри. Барильце закопують у лід і полотки можуть стоять до самої зіми.


З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.