неділя, 1 липня 2007 р.

522. Картопляне борошно

Вимить картоплю в воді, щоб була зовсім чистою. На­терти картоплю на тертушці, покласти в кадовб, налить во­дою, дать вистояти, осісти, перелить на сито в инший кадовб. Гущу вичавить і тверду частину викинуть. Через кілька го­дин на дні кодовбу з’явиться крохмаль. Воду обережно злить, налить чистою водою, перелить у ночви (нецки), дать вистоя­ти і знов злить. Зверху буде чиста вода, крохмаль на дні. Робить так, поки крохмаль не буде чистим. Тоді виложить його на рядно і підсушить чи на сонці, чи на печі. Як під­сохне, протерти на сито, виложить у торбину чи слоїк, завя­зать і держать у сухому місці.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.


_______________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.

521. Гірчиця (муштарда)

Просіявши 1 ф. гірчиці, добре розмішать з 1 ф. цукро­вої пудри. Заварить у ронделю 1 пляшку оцту з 5 шт. лавро­вого листя, з 10 зернами перцю (хвехверю), 10 зернами гвоз­дики і щіпкою соли. Процідивши на густе сито, залить цим окропом гірчицю, розмішать, щоб не було грудок, додать ложку прованської олії, зложить у слоїк, завязать серпанком і поставить днів на 6—12, щоб зникла гіркота. Потім обвязать папером.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.



_______________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.