Шапинка 3—7(10) см у діаметрі, сірувато- або оливкувато-коричнювата, суха, гола, матова, звичайно з тріщинками, крізь які видно білуватий або червонуватий м'якуш. Шкірка не знімається. Пори великі, кутасті, жовтуваті, зеленувато-жовті, жовтувато-оливкові, від дотику зеленувато-сині. Спори оливкувато-коричнюваті, 12—15 Х 4—5 µ. Ніжка 3—6 X 1,5—2 см, звичайно зігнута, щільна, жовтувата, коричнювата, місцями червона, від дотику синіє. М'якуш білуватий або жовтуватий, під шкіркою та біля основи ніжки червоний, при розрізанні на повітрі спочатку синіє, потім червоніє. Їстівний гриб.
У хвойних та листяних лісах. Липень — жовтень.
У хвойних та листяних лісах. Липень — жовтень.
М. Я. Зерова
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970
Перелік страв української кухні
Страви з грибів
Немає коментарів:
Дописати коментар