пʼятниця, 20 липня 2007 р.

Маслюк звичайний — Boletus luteus L. (Boletus аnnulatus Pers.; Suillus luteus (L. ex Fr.); Ixocomus luteus (L.) Quel.)

Шапинка 3—8(10—12) см у діаметрі, каштанова або жовту­вато-коричнювата, гола, клейка. Шкірка знімається дуже легко. Пори спочатку білуваті, з віком жовтіють, кутасто-округлі. Спори брудно-жовтуваті, 7—10,5 Х 3—3,5 µ. Ніжка 3—8(10) X 1—3 см щільна, білувата, з віком жовтувата, коричнювата, з кільцем, яке швидко зникає. Кільце пластинчасто-плівчасте, біле, згодом коричнювате, іноді з лілуватим відтінком. М'якуш водянистий, білуватий, з віком жовтуватий, під шкіркою темні­ший, при розрізанні на повітрі не змінюється; смак і запах приємні. Дуже добрий їстівний гриб.
У соснових лісах. Липень — листопад.
М. Я. Зерова
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970

Перелік страв української кухні
Страви з грибів

Немає коментарів: