Шапинка (3)5—12(15—20) см у діаметрі, сірувато-коричнювата, рудувато-оливкувато-коричнева, іноді темно-коричнева (колір шапинки дуже мінливий, різних відтінків), гола, зрідка тонкоповстиста, суха. Шкірка не знімається. Пори білуваті, згодом сіруваті, оливкувато-сірі, дрібні, округлі. Спори (8)11—21 X 4—7(8) µ. Ніжка 4—15(20) Х 0,5—3 см, щільна, білувата, темно-волокнисто-луската. М'якуш білий, при розрізуванні на повітрі не змінюється або трохи рожевіє; з приємним запахом і смаком. Добрий їстівний гриб.
Переважно у березових та мішаних (з березою) лісах. Травень — жовтень.
Перелік страв української кухні
Страви з грибів
Переважно у березових та мішаних (з березою) лісах. Травень — жовтень.
М. Я. Зерова
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970
Перелік страв української кухні
Страви з грибів
Немає коментарів:
Дописати коментар