четвер, 12 липня 2007 р.

375. Плачинда шляхетська

З 4 скл. борошна на перевареній воді замісить густе тісто і дать полежать на столі, покривши чим небудь. Потім роскачать руками і порізать на шматки, щоб було їх з 30. Поклавши їх на рушник, чимсь закрить, щоб не сохли. Узять тарілку до гори дном, намастить, щоб тісто до неї не липло, брать по одному шматочку порізаного тіста, роскачать спо­чатку тонко качалкою, потім ростягнувши найтонче руками, але не роздираючи, покласти його на тарілку, намастить, як­найкраще, і накладать другий, намастить його і т. д. Деся­тий обсипать волоським горіхом, посіченим з цукром і покла­сти ягід з конфітури (варення). Далі покласти таким самим спосо­бом нових 10 млинців і знов посипать горіхами... Поклавши ще 10 млинців, все це вкупі з тарілкою перекинуть на намащену сковороду, де буде нерівно, обрізать. Обрізки роскачать, на­класти зверху, вирівнять виделкою, обдавить навколо, обмас­тить, обсипать сухарями і, проколовши в кількох місцях ви­делкою, пекти. Вийнявши з печі, не беручи з сковороди, чимсь накрить хвилин на 10. Тоді порізать на невеличкі шмат­ки і обсипать цукровою пудрою.

З. Клиновецька 
Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.


____________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.

Немає коментарів: