четвер, 12 липня 2007 р.

427. Бабка гуцульська

Варють кулешу не густо і не рідко. Тоді крають її ниткою на грінки (кавалки) і кладуть у теґаньку (горщик шир­ший у горі), що в ній на дні солонина. На солонину кладуть шар грінок, шар бриндзи, знов грінок, масла, кулеші, солони­ни і т. д., аж до повна. Поперетинавши веретеном бабу звер­ху аж до споду, теґаньку накривають бляшаною покришкою. Перевязують дротом, щоб з неї не парувало і щоб з середини не дзюрило. Тоді ставляють у піч коло вогню, а як теґанька розігріється — на великий жар, де обертають теґаньку на всі боки, щоб баба добре випеклася.

З. Клиновецька 
Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.


__________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.

Немає коментарів: