неділя, 1 липня 2007 р.

523. Сало

Одгодовану добре, і саме найкраще, хлібом, свиню за­колоть у груди під праву лопатку ножем костоломом. Обе­режно обсмалить, щоб шкура не порепалась, задля чого по­ливають свиню водою, кладуть на неї солому і запалюють. Це роблють кілька разів. Після цього обливають її холодною во­дою, накривають соломою, щоб вона спітніла, одпарилась і щоб пригара одлипла од шкури. Потім того обскромадити шкуру, щоб була чистою і зовсім білою. Тоді обмить чистою водою і тельбушити. Сало різать на смуги, вдовш всієї свині, завширшки 3 вершки. Ці смуги порізать на квадрати. Взять здір з цієї свині, шматки сала обтирати сіл'ю, засипать їх нею і складать у сальник. Наложивши добре, зашить ниткою, об­вязать навхрест міцно і поставить у ночвах на добу, а потім повісить на повітрі чи в шопі, тільки не в вохкому місці. Че­рез місяць можно їсти.

З. Клиновецька 

Страви й напитки на Україні 
Київ-Львів 1913 р.



_______________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.

Немає коментарів: